Все по-малко ходят на профилактични прегледи

Все по-малко ходят на профилактични прегледиС над 3 хиляди българи по-малко са отишли на задължителния годишен профилактичен преглед през 2013 г. в сравнение с предходната 2012 г. Това съобщиха от Националната здравноосигурителна каса.
За последните 12 месеца година броят им е бил едва 3 546 855 души.
Според справка, изготвена по молба на вестник "Труд", с 1000 по-малко са прегледите на децата до едногодишна възраст. По-малко са и във възрастовата група от 1 до 7 години, както и от 7 до 18 г.
За сметка на това повече са профилактичните консултации при възрастните.
Осигурените не изпълняват задължението си основно защото нямат време да чакат на опашки пред кабинета на личния лекар. Той трябва да им даде талона за безплатните изследвания, за да отидат в лаборатория за даване на кръв и после пак да се върнат при него за консултация.
Процедурата няма как да се облекчи, а досега няма наказани с глоба от от 50 до 150 лв. пациенти, които са пропуснали профилактиката.
В момента за задължителния преглед, регламентиран в Националния рамков договор, осигуреният губи пациентските си права за срок един месец, съгласно Закона за здравното осигуряване.
Задължителният годишен профилактичен преглед за всеки здравноосигурен българин над 18-годишна възраст предвижда да се изчисли индексът на телесна маса, да се направи оценка на психичното състояние, да се измери зрителната острота, артериалното налягане, да се направи електрокардиограма и да се изследва урината.
Рамковият договор за тази година включва най-много профилактични процедури за децата до една година. Педиатърът трябва да посети бебето у дома в първите 24 часа след изписването от родилния дом и още веднъж между 14-ия и 20-ия ден.
Всяка година българките над 30 трябва да си правят изследване на гърдите. Веднъж на пет години мъжете над 40 и жените над 50 се подлагат на изследване за холестерола и триглицеридите.
Мъжете над 50 веднъж на две години трябва да се подложат на кръвния тест PSA, който диагностицира рак на простатната жлеза, а жените от 50 до 69 години трябва да посетят специалист за мамография на млечните жлези.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД