95% от младите акушерки напуснали България

95% от младите акушерки напуснали България 95% от завършилите млади акушерки през 2013 г. са напуснали България. Това посочи пред "Дарик" председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.
По нейните думи тревожните данни се дължат на ниските трудови възнаграждения на акушерките, които започват работа с 380 лв. заплата, за да достигнат средното акушерско възнаграждение за страната от около 480 лв. За да преживяват нормално, те работят поне на две места, често в поликлиники или хосписи.
В момента на един лекар се пада по-малко от една акушерка. А една акушерка отговаря за 2-3 раждания.
Най-големият отлив на млади кадри се наблюдава към Англия, Швейцария, Германия и САЩ. Там обаче дипломите от България не се признават и е необходимо да се проведат допълнителни обучения и курсове.
Българските специалисти избират западните страни, заради високото заплащане и по-добрите условия на труд. Специалистите са притеснени и от факта, че по време на раждането в домашни условия не присъства медицинско лице.
Докато на Запад има обучени акушерки, а пред дома на родилката има чакаща линейка, у нас няма такива условия и този вариант за раждане носи риск за живота, както на майката, така и на бебето.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД