Стара Загора засега удържа на грипната епидемия

Стара Загора засега удържа на грипната епидемияДо 13 януари в област Стара Загора бяха регистрирани общо 242 случая с общи респираторни заболявания, което е ниво на заболеваемост 175,48 на 10 000, при средна за страната - 142,94 на 10 000. Само на 13 януари новорегистрираните случаи бяха 66, което д-р Божидара Кайрякова, директор дирекция “Надзор на заразни болести” в РЗИ-Стара Загора определи като тенденция към увеличение.
Днес, за "Здравна поща" д-р Елена Канева, директор на РЗИ-Стара Загора, съобщи че случаите на заболели от остри респираторни заболявания в дните от 13 до 16 януари са 176.
Не очаквам броят да надхвърли 100 през останалите дни от седмицата, допълни тя.
Това означава, че седмичната заболеваемост ще е около 200 на 10 000 и няма да достигне епидемиологични стойности.
Имаме готовност при рязко увеличение на болните, което е характерно за грипа, да обявим грипна епидемия, декларира д-р Канева.
На 20 януари инспекцията в Стара Загора започва да раздава на общопрактикуващите лекари антивирусни препарати, получени от МЗ. Те ще се разпространяват по тяхна преценка, безплатно. На тази дата ръководството на РЗИ ще прецени дали е необходимо и предприемане на допълнителни мерки.
"Здравна поща", Дима ТОНЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД