Правят 15 комплекса за спешна медицинска помощ

Правят 15 комплекса за спешна медицинска помощРеформата в спешната помощ стартира. В момента работим по анализа на оборудването, необходимо във всички болнични комплекси за спешна помощ. На територията на цялата страна ще бъдат изградени 11 малки "пироговчета". Това каза министърът на здравеопазването Таня Андреева в предаването „Лице в лице“ по БТВ. Тя обясни, че броят им не е случаен, а резултат от анализ на територията на страната, население, терен.
Всичко това е необходимо, за да може пострадалият най-бързо да достигане до лечебно заведение, в което в пълен обем да се осъществят мерките за спасяването на живота му. Министър Андреева уточни, че в изготвянето на концепцията за спешната помощ са участвали лекари от спешната помощ,директори на спешни центрове, кметове по региони.
Във всеки от новоизградените комплекси ще има един и същи вид апаратура и кадрова обезпеченост. „Още тази година стартираме процедурите за закупуване на линейки. Ще обновим около 10-15 % от автомобилния парк и така ще бъде всяка следваща година. Амбицията ни е до края на мандата всички линейки и апаратурата в тях да бъдат нови“, допълни Андреева.
Министърът на здравеопазването подчерта, че най-трудната задача е с намирането на кадри. Тя посочи, че недостиг има и в рамките на ЕС, където дефицитът е от над 1 млн. лекари. "Колегите в ЕС заминават в САЩ, Канада, Япония, а българите в ЕС", допълни тя. Според нея, решението на този проблем касае заплащането.
"Изключително важно е в здравеопазването да няма политически моменти. Реалната реформа спря в началото на 2000 г. Оттогава слушаме само констатации - лекарите намаляват, апаратурата ни е слаба, болниците ще фалират, а същевременно се раздават безконтролно разрешителни за лечебни заведения", изтъкна министърът на здравеопазването. Лекарите не получават адекватно заплащане, в по-малките населени места има тежък кадрови проблем, няма достатъчно апаратура, уважението към лекаря изчезна.
"Реформата е един скъп проект, но за мен всяка цена в здравеопазването си заслужава", заяви министър Андреева. "Аз лично съм водила разговори с директорите на дирекцията по здравеопазване и регионално развитие в ЕК и имам тяхната подкрепа“, допълни Таня Андреева. Тя посочи, че реформата предвижда и обучение на диспечерите и увеличаване броя на кол центровете. "Всички, които имат нужда от спешна помощ ще я получат в тези комплекси", допълни още министърът на здравеопазването.
На въпрос за увеличението на заплатите в сферата на здравеопазването Таня Андреева посочи, че за лекарите то ще бъде към 15%, за специалистите здравни грижи - 10%, и за шофьорите и парамедиците - 5%. Тя прогнозира, че до две години реформата в спешната помощ ще бъде завършена.
"Здравна поща", източник: МС

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД