Български лекарски съюз със становище във връзка с нападeнията над медицински лица

Български лекарски със становище във връзка с нападeнията над медицински лицаВъв връзка с поредното посегателство над български лекар по време на изпълнение на служебните му задължения, Българският лекарски съюз изразява категоричния си протест срещу очевидното неприлагане на приетите поправки в законодателството, където подобни актове на насилие подлежат на ефективна осъдителна присъда.
Вчерашното нападение над началника на хирургичното отделение на болницата в гр. Луковит д-р Данаил Динков е поредното вандалско насилие, което срива авторитета на съсловието, а извършителите дори са защитени в публичното пространство само с техните инициали. Независимо дали са жертви или набедени, имената на лекарите се разнасят сред обществото унизително показно, а цялата правозащитна система не полага никакво усилие да приложи като защитна мярка приетите законодателни промени. Наскоро, за побой над фелдшер в Шумен, извършителят получи условна присъда, няма и данни за ефективна присъда над нито един извършител, нападнал медицински екип. Тази неангажираност на правната система дава свобода на саморазправата и още в първия ден от новата година беше нападнат поредния екип на спешна помощ във Враца, отзовал се за 4 минути на повикване за проблеми с бременна жена. Преди Коледните празници, след като си пукнал главата в дискотека, пиян ром преби лекар в спешната помощ на Стара Загора - това са само част от примерите за нестихваща проява на агресивност към медицинското съсловие.
В тази връзка, ръководството на БЛС изпрати писма до министъра на правосъдието Зинаида Златанова и до главния прокурор Сотир Цацаров, в които се настоява за най-строго прилагане на закона от страна на правораздаващите органи за всяко едно посегателство срещу български медик. Иначе, отново ще се изправим пред факта на съществуващи напразно закони, които никой не прилага. С тези случаи се ангажира и Централната Етична комисия на БЛС.
"Здравна поща", източник: пресцентър БЛС

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД