В УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" лекуват момче с тежък рахит

В УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" лекуват момче с тежък рахитБлагодарение на професионализма на лекарите от Детска клиника в старозагорската УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" 11-годишно момче със Синдром на Даун ще получи адекватно лечение. 11-годишният Исус Димитров от Казанлък бил приет на 5 януари, след като е направил тежък гърч, продължил час и половина. От Спешния център в Казанлък са насочили детето за лечение към Детската клиника в Стара Загора.
Момчето е със Синдом на Даун и вродена сърдечна аномалия. Лекарите установили, че страда от тежък рахит, който не е диагноситициран и лекуван вече десет години. Оказва се, че причината за този гърч не е епилептичен припадък, както се е приемало в началото, а се касае за тежка хипокалциемия (ниско ниво на калций в серума) в резултат на недиагностициран и съотвено нелекуват рахит.
Не за пръв път момчето е правело гърчове, но досега се е смятало, че те се дължат на епилепсия и затова са му давани антиепилептични средства, но това не е повлияло на състоянието му, обясни д-р Емилия Костадинова. Случаят е консултиран и с ендокринолог, защото детето, въпреки навършените 11 години, тежи едва 11 кг и е високо само 93 см.
Има и много силен деформитет на ставите и не може да ходи. Детето е оперирано на двегодишна възраст, след което състоянието му не е следено. Едва след намесата на специалистите от Детска клиника ще започне адекватна терапия.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД