Всеки 8 от 100 страдат от гъбички по ноктите

Всеки 8 от 100 страдат от гъбички по ноктитеСпоред статистиката 8 на всеки 100 души в Европа развиват гъбично заболяване на ноктите поне веднъж в живота си. Ноктите на краката се засягат по-често, понеже през голяма част от времето са покрити от чорапи и обувки, които запарват краката и създават идеални условия за гъбична инфекция - топлина и влага.
Най-често ноктите биват заразени от гъбички, развиващи се по краката - ако бъдат оставани нетретирани, тези инфекции се разпространяват и достигайки ноктите се загнездват там.
Ноктите на ръцете, отново се заразяват благодарение на тези инфекции - едно почесване на сърбящото място е напълно достатъчно.
Прекомерното усърдие в хигиенните навици също може да доведе до това състояние. Ако ръцете се мият твърде често, топлата вода и детергентите увреждат защитния слой кожа в основата на ноктите и оставят отворена входна врата за гъбична инвазия.
Счупеният нокът е също опасно нарушение в механичната покривна защита на тялото - в получените микропукнатини могат да попаднат гъбични вредители, които могат постепенно да обхванат целия нокът. Поради това се съветва, върху счупения нокът да се поставя лепенка, която се сменя ежедневно до израстнане на нокътя, а самия нокът редовно да се промива с памук, напоен с антимикотичен спирт.
Замърсени инструменти в козметични салони също са опасност за ноктите - при посещение на педикюрист или маникюрист инструментите, с които се практикува трябва да бъдат стерилни, иначе крият опасност от зараза.
Оставени нетретирани, гъбичните инфекции на ноктите могат да доведат не само до пожълтяване, потъмняване и излъчване на неприятен аромат - може да се стигне до загуба на ноктите и развитие на гъбичната инфекция отвъд тях. Развитието на флегмон - остра, неограничена инфекция и гнойно възпаление на съединителните тъкани, е особено опасно и изисква спешна лекарска намеса.
Поради това, при установяване на нокътна инфекция се препоръчва скорошна консултация с дерматолог. Той може да изпише противогъбични медикаменти за орално приложение, които в зависимост от установения тип гъбичка могат да се базират на тербинафин хидрохлорид или на итраконазол. Първия антимикотик е синтетичен и се натрупва в кожата, ноктите и съединителните тъкани, където убива гъбички и предотвратява по-нататъчното им развитие. Втория е по-широкоспектърен, но има някои странични ефекти, което го прави препоръчителен само за тежки инфекции или за особено упорити гъбички.
Като допълнение, дерматолога може да предпише и лак за нокти, съдържащ противогъбични и антибактериални съставки, който не е самодостатъчен за лечение, но подпомага излекуването при приема на противогъбичните лекарства.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД