При мъгла дишайте през шал не повече от няколко минути

При мъгла дишайте през шал не повече от няколко минутиБезспорно е доказано, че мъглата е опасна за здрaвето. Рискът идва оттам, че мъглата представлява кондензирана пара, която се разстила до почвата, т.е. на нивото, на което дишаме. Около самите водни частици обаче се събират други твърди прахообразни частици, а също вируси и бактерии. Твърдите частици "пробиват" нежната лигавица на горните дихателни пътища и дават възможност за много по-лесното проникване на вирусите и бактериите.
Към тази рискова картина се добавя още един опасен фактор - простудният, тъй като външната температура е едва 0° до -2°. Това означава, че имунитетът намалява, защото кръвта се "отдръпва" от крайниците и се стига до болестни състояния. Т.е. мъглите подпомагат развитието на острите респираторни заболявания, които масово циркулират в момента, и осигуряват възможност за по-лесната атака на организма от страна на грипните, парагрипните инфекции, от адено- и риновирусите", обобщи инфекционистът.
Мъглата попива, подобно на гъба, различни вредни частици от въздуха. Тя се отразява най-зле на хората с астма и други хронични заболявания. Често болните изпитват затруднения с дишането, задъхват се при най-малкото усилие - качване на стълби или бързо вървене.
Мъглата се отразява зле и на хора с проблеми в ставите и костите. Болните от артрит и остеопороза може да усетят изостряне на симптомите през по-дълги мъгливи периоди. Мъглата е неприятна и за болните от сезонния грип или настинка. Мъгливото време влошава симптоми като хрема и кашлица. Забавя се процесът на оздравяване. На болните от бронхит и пневмония започва да не им достига въздух. Затова за тях е препоръчително да стоят у дома и да сведат до минимум излизанията в мъгливо време.
Сред най-уязвимите при мъгливо време са кърмачетата и малките деца.
Мъгливото време може да ви повлияе и в емоционален план. Мъгливите дни са потискащи и често влияят на настроението ни. Психолозите казват, че при по-чувствителните хора продължително мъгливото време може да отключи депресивно състояние. В случай, че работите на открито или ви се налага дълго време да вървите в мъглата, ето няколко съвета как да се чувствате по-добре. Пийте горещи течности, колкото се може, по-често. Дишайте през носа. Той е естественият филтър на мръсния въздух. Дишайте през шал, но за не повече от няколко минути. Бактериите така или иначе ще полепнат по него. В един момент шалът няма да е нужният ви филтър за бактериите.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД