Пенсионерите на зъболекар срещу 1 лв.

Пенсионерите на зъболекар срещу 1 лв.От днес, 7 януари, българските пенсионери ще заплащат само по 1 лв. за преглед при специалист по дентална медицина. Това гласят промени в Закона за здравето, обнародвани в Държавен вестник. Разликата между пенсионерската такса и редовната такса ще бъде поета чрез трансфер от министерството към Националната здравноосигурителна каса.
От тази година потребителската такса за възрастните хора за посещение при личния лекар също е 1 лв., вместо досегашната такса от 2.90 лв.
Същевременно таксата за ден престой в болница се запазва на 5,80 лв. - двукратния размер на потребителската при джипито.
Междувременно първичният преглед при специалист се увеличава от 17 на 18 лв., ще има повече средства за над 30 клинични пътеки, а в извънболничната помощ ще има повече безплатни изследвания за децата.
С промените в Закона за здравето влиза в сила и европейска директива, която определя реда за предоставянето на трансгранични здравни услуги. Чрез нея осигурените пациенти ще имат право да изберат държавата, в която желаят да получат здравните услуги и да заплатят за тях, след което разходите за лечение ще бъдат възстановени от Националната здравноосигурителна каса или Министерството на здравеопазването.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД