Модерна УНГ навигационна система ще заработи в Стара Загора

Сподели за "Здравна поща" доц. д-р Петър РУЕВ, специалист УНГ болести и онкология

Модерна УНГ навигационна система ще заработи в Стара ЗагораУред, който е една от последните новости в оперативното лечение на заболяванията на носа и околоносните кухини, ще заработи в най-скоро време в МБАЛ "Св. Иван Рилски", съобщи завеждащият УНГ отделението към болницата доц. д-р Петър Руев. Преди по-малко от месец известният старозагорски лекар получи званието "доцен"' към Тракийския университет. Закупуването на апаратурата е в процес на договаряне. Тя ще е част от модерното оборудване на новото УНГ отделение на болницата. То ще бъде в почти завършената вече сграда на бившия хотел "Берое" на Аязмото.
Околоносните кухини са в голяма близост до важни анатомични структури, каквито са орбитата и вътречерепните пространства. В този смисъл е изключително важно ние, хирурзите, да имаме ориентация за анатомичните маркери по всяко време на дадена оперативна интервенция.
По тази причина са разработени така наречените "навигационни системи". Те ни подпомагат, докато извършваме операцията, да се ориентираме къде да насочваме нашите инструменти, обясни доц. Руев. Това е особено полезно при операции на пациенти, които веднъж вече са претърпели хирургическа намеса, заради която при тях липсват важни анатомични маркери и в други трудни за специалистите случаи при разпространени заболявания, допълни той.
В световен мащаб са разработени няколко системи за навигация. Те са базирани на електромагнитни или на инфрачервени сигнали. И двете са достатъчно надеждни. Ние ще закупим един уред, произведен от водеща в бранша фирма, чиято стойност е около 300 000 лв.
Искаме да вдигнем още повече нивото на лечение и по този начин да привлечем и повече пациенти. За съжаление, апаратурата е много скъпа, а заплащането на клиничните пътеки за този вид заболявания е несъразмерно и УНГ лекарите сме ощетени в този аспект, обясни доц. Руев.
Прецизната апаратура, която ще заработи скоро в Стара Загора, е полезна и за обучението на млади специалисти по УНГ болести, а доц. Петър Руев и неговите колеги имат намерение да продължат да се занимават и с тази дейност занапред.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД