В аптеките се въвеждат електронни отчети

В аптеките се въвеждат електронни отчетиДо края на месец януари аптеките ще започнат да обменят отчетите си с Националната здравноосигурителна каса вече по електронен път. Това е записано в споразумение между касата и Българския фармацевтичен съюз. Така НЗОК ще разполага с информация какви лекарства се изписват и колко от определено лекарство се заплаща за месеца.
Електронните отчети са стъпка към въвеждането на дългоочакваната електронна рецепта. Тя трябва да стане факт до края на 2014 г. Това изменение чувствително ще улесни купуването на лекарства от аптеката.
Така повече няма да се налага да носим хартиен документ или здравна книжка със себе си, а изписаните ни медикаменти ще получаваме, след като кажем ЕГН-то си в аптеката.
Освен гражданите, нововъведението ще улесни и цялата здравна система. Медицинските рецепти вече ще могат да се съставят и разпространяват по електронен път, както и в реално време да се следи за изпълнението им. Това особено ще намали риска от грешки и неразчитане на почерка и ще улеснява пациентите в случай, че загубят листчето хартия.
От НЗОК замислят и други новости - въвеждане на електронни протоколи, нужни за изписването на медикаментите за хронично болните, както и създаване на регистър за всички стоки, които се продават в аптеката. Всяка от тях трябва да има единен код, по който да се разпознава от системата от всяка точка в страната.
За целта пък ще са необходими и законови промени, които да направят кода и инсталирането на софтуера задължително за всички производители и разпространители на лекарства.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД