Министър Таня Андреева: Демографската картина у нас е смразяваща

Министър Таня Андреева: Демографската картина у нас е смразяваща Демографската картина у нас е смразяваща, стигнахме дъното в раждаемостта. България е водеща и в детската заболеваемост и смъртност. Нямаме време за губене, нито право на компромис с качеството. Вече не сме в полето на намеренията, имаме ясна концепция и дългосрочни програми, които ще дадат своите резултати след 7-8 години. Това заяви министър Таня Андреева при откриването на пресконференция на тема „Насърчаване на раждаемостта и правилните грижи за детето през първите години от неговия живот”.
На срещата с медиите в Специализираната болница за активно лечение по детски болести в столицата бе представена кампанията „Първите 1000 дни и след това”, която стартира от началото на 2014 година и ще обхване най-големите болници в страната. Инициативата води наименованието си от първите 3 годинки, които са изключително важни за развитието на малкото дете и предопределят до голяма степен здравето му като възрастен. Това, върху което трябва да се съсредоточим обаче, са не само тези 1000 дни, а детето, детето, детето, подчерта д-р Андреева и поясни, че всички програми разглеждат проблемите на децата от раждането им и до израстването им и включват както медицинските, така и социалните аспекти на борбата за по-добро детско здраве.
Министърът потвърди информацията от последните месеци, че е на старт надграждането на регистъра на ражданията с включване в него и на допълнителен регистър на недоносените новородени. Подготвя се правилника за дейността на Фонда за репродукция, който ще разшири съществено своите функции по посока на превенция и промоция на здравето на майките и децата. Особено важно е младите майки да не търсят информация от интернет, а да се доверяват по всички проблеми на своя акушер-гинеколог. Ще съсредоточим и усилия в посока към изграждане на центровете за деца от уязвими социални групи. Тъй като храненето е важна компонента от профилактиката, ще насочим усилията си и към изграждането на комплексни центрове по хранене, такива ще има в държавни, общински и частни лечебни заведения, коментира министърът.
Радващо според д-р Андреева е, че частните болници проявяват инициатива, и че подобни добри практики има на много места в страната – Велико Търново, Бургас, Стара Загора, Варна. Сега ние създаваме организацията, това са първите ни стъпки, може да са малки, но са в правилната посока, обобщи министърът.
"Здравна поща" , i      

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД