НС реши: Печалбата на болниците си остава при тях

НС реши: Печалбата на болниците си остава при тяхПечалбата на държавните болници си остава при тях. Това решиха депутатите по време на извънредното си заседание днес при разглеждане на държавния бюджет за 2014 г.
По отношение на разпоредбата, която касае наемите на болниците, тя на практика не носи положителен фискален резултат до момента, а само предизвиква спорове, които продължават да не бъдат решени - дали, кога и как трябва да бъдат внасяни тези средства и до момента няма на практика реализирани приходи по тази линия. По отношение на дивидента наистина се е стигнало до ситуация, в която от началото на прилагане на разпоредбата една болница е излязла на печалба, но веднага следващата година е „взела мерки“ това да не се повтори, така че и там фискалният ефект не е значителен.
И от тази гледна точка няма влияние върху бюджета негативно приемането на тази разпоредба, тъй като на практика тя не е действала. Така аргументира предложението от парламентарната трибуна финансовият министър Петър Чобанов.
По темата се включи и Мая Манолова от БСП, която заяви, че това ще даде възможност на болниците да инвестират в оборудване и апаратура. БЛС би следвало да бъде доволен, защото всички негови предложения, които се отнасят до НЗОК, бяха приети, коментира тя.
Припомняме - през февруари 2013 г. с постановление на Министерски съвет за изпълнение на държавния бюджет 2013 бе прието държавните лечебни заведения да изплащат задължително дивидент към бюджета в размер на 80% от печалбата си. Мярката породи недоволството на участниците в сектора, предвид дълговете на лечебните заведения, а някои я нарекоха „наказание“ за болниците, които са на печалба. Тогава медици предрекоха, че това само ще принуди лечебните заведения да правят финансови еквилибристики само и само да не излизат на плюс.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД