Даваме само по 14.62 лв. за зъби годишно

Даваме само по 14.62 лв. за зъби годишноДо 68% от децата на 5-6-годишна възраст в големите градове у нас имат кариеси, а в малките населени места те достигат до цели 74%. Това заяви координаторът на Националната програма за профилактика на оралните заболявания д-р Николай Шарков в рамките на годишния форум на Българския зъболекарски съюз.
Особено трагично е и положението сред тийнейджърите - 65 на сто от тях вече имат не само развалени зъби, но и болни венци. В същото време хората на възраст между 35 и 44 години са с по 6 извадени зъба и имат по 17 кариеса в устата си.
Още по-тревожна е статистиката за пенсионерите - по данни на зъболекарите 20% от възрастните хора у нас нямат нито един горен зъб, а 17 на сто са без долни зъби.
Лекарите изчисляват, че българинът отделя средно по 14.62 лв. за дентално лечение годишно. В Холандия, където здравеопазването е най-високо ниво в рамките на Европа, хората отделят значително повече за зъболечение - 175 евро годишно.
От началото на програмата за профилактика преди три години до този момент са били силанизирани 160 000 постоянни дъвкателни зъби на повече от 50 000 деца от цялата страна, отчитат от Българския зъболекарски съюз.
Според дентистите програмата е успешен пример за публично-частно партньорство и може да бъде използвана като основа за разгръщането и на други програми в областта на денталното здраве за хората във всички възрасти у нас.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД