В Румъния обучени пожарникари помагат на спешната помощ

В Румъния обучени пожарникари помагат на спешната помощБългария ще върви към въвеждане на телемедицината в системата на Бърза помощ, обеща зам.- министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков по време на среща в София за представяне на опита на Румъния за реформата на този сектор. Той заяви, че според плановете на МЗ предстои постепенно включване на парамедиците в Бърза помощ, в зависимост от това кога те ще придобият нужната квалификация. За да бъде обаче качествена услугата, която те ще оказват в бъдеще, се предвижда всяка линейка да разполага със система за телемедицина.
Така парамедиците или лекарите с начална квалификация, които ще пътуват с колите на спешна помощ, ще могат да бъдат консултирани от лекари-специалисти, докато превозват пациента към спешното отделение.
Запитан какво бихме могли да заемем от опита на Румъния, която има много добра система на спешна помощ, д-р Пенков отбеляза, че концепцията, изготвена от МЗ, съдържа подобни параметри на това, което е направено в северната ни съседка. Той обаче добави, че засега не се предвижда в нашата система да се включват и органите на МВР, като например службата за пожарна безопасност.
Именно участието на пожарната е един от основните елементи на Бърза помощ в Румъния, стана ясно от доклад на автора на реформата в този сектор там д-р Раед Арафат. По време на неговата лекция се изясни, че в Румъния са били необходими около 20 години, за да стигне спешната помощ на сегашното добро ниво. Реформата там е започнала именно с включването на пожарната в екипите, които спасяват пациентите. Д-р Арафат отбеляза, че пожарникарите са обучени да оказват първа помощ, а пожарните коли са оборудвани с определена апаратура за реанимация. Той разказа, че тази идея отначало е срещнала много сериозен отпор от страна на лекарите и политиците, но след това те са били убедени, че е по-добре на мястото на инцидента за по-малко от 10 мин да пристигне обучен да реанимира пожарникар, вместо за 30-40 мин да пристигне лекар, който само да разпише смъртния акт.
Д-р Арафат разказа, че в Румъния освен на пожарникари за оказване на спешна помощ се разчита и на множество парамедици. Въведена е и системата за телемедицина. Важно е, че различните случаи на оказване на помощ са кодирани според тяхната степен на спешност. Освен с линейки и пожарни коли екипите се предвижват с 6 хеликоптера, самолет и мотоциклети. Разрешено е и съществуването на частна Бърза помощ, която не получава обществено финансиране и се използва основно за транспортиране на пациенти и домашни пациенти. В резултат на всичко това в големите градове, включително и столицата Букурещ, екипите стигат на мястото на инцидента за по-малко от 8-10 мин, а в селските райони – до 20 мин, каза д-р Арафат.
Председателят на организацията на спешните медици в България д-р Десислава Кателиева коментира пред журналисти, че от две години говори за повечето от нещата, изнесени като информация от д-р Арафат. Тя обаче също така каза, че й е омръзнало от експерименти и смята, че е рано да се включват парамедици. Според нея сега е моментът да се направят пилотни проекти за въвеждането на телемедицина.
Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов заяви, че съсловната организация разполага с презентацията на д-р Арафат от две години и няма министър на здравеопазването, на който тя да не е давана. Той отбеляза, че до момента не е имало никаква реакция.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД