Чакаме грипа в края на януари

Чакаме грипа в края на януариИма заболявания от различни респираторни вируси още от края на септември и те минават на няколко вълни, но заболяемостта не е висока, отчете д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор към Министерството на здравеопазването.
По думите му по-същественото е, че няма случаи на грипни заболявания, предизвикани от самия грипен вирус.
На първо място, това личи по броя на засегнатите - при грип нещата се развиват доста по-драматично и по-бързо, докато в случая заболяваемостта е сравнително ниска.
Второ - по клиничната картина заболяванията в момента са доста по-леки, много рядко хората търсят медицинска помощ или вземат болнични по повод тези заболявания", обясни пред "Фокус" здравният инспектор.
Изследванията, които правим на хора с подобна симптоматика, показват, че засега нямаме изолации на грипен вирус. Подобна е ситуацията и в Европа, където има отделни случаи на заболели, но само в най-западната част на континента, посочи Кунчев.
За миналата седмица са регистрирани болни в Норвегия, Шотландия, Ирландия, Испания. Това е очаквано, защото обикновено към края на годината започват да се появяват първите случаи, започва леко да се повишава заболяемостта, обясни Кунчев.
По думите му грипната вълна е през януари, като в началото обхваща западната част на Европа, а после и целия континент. Тази зима също очакваме нещата да се развият така и в края на януари да имаме по-сериозни проблеми с грипа, заключи д-р Ангел Кунчев.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД