Над 50% от лекарствата по каса може да поскъпнат

Над 50% от лекарствата по каса може да поскъпнатНад 50% от лекарствата, заплащани напълно или частично от Здравната каса, от януари догодина ще бъдат с по-високи цени, ако Касата приеме предложените от фармацевтичния съюз промени в типовите договори между аптеките и касата. Това съобщават от Асоциацията на собствениците на аптеки, като уточняват, че същото важи и за лекарствените продукти на свободна продажба.
Асоциацията изрази опасение от поскъпване на някои лекарства от януари заради искане на фармацевтичния съюз от догодина касата и аптеките да споделят отстъпките, които правят за пациентите.
На практика това означава, че средно с 10%, а при някои лекарства с над 20 на сто, могат да поскъпнат лекарствата, покривани от здравната каса.
За някои лекарства оскъпяването наистина може да бъде доста голямо, каза Николай Костов, председател на асоциацията, като уточни, че зависи от процента на реимбурсиране от Касата.
Все още няма решение от страна на Националната здравноосигурителна каса за спорните текстове в предложените на аптеките договори, но от асоциацията на собствениците са категорични, че те не са в интерес на пациентите.
По предложението, регламентиращо период от 6 минути за обработка на една рецепта от един магистър-фармацевт следва, че аптеките са ограничени в броя пациенти с рецепти, които могат да обслужат на ден, алармират още от асоциацията. Или за един 8-часов работен ден един магистър-фармацевт би могъл да изпълни до 80 рецепти. Осемдесет и първият пациент трябва да бъде върнат и насочен към друга аптека, допълват собствениците.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД