Българин с пулмонална хипертония заминава за трансплантация във Виена

Българин с пулмонална хипертония заминава за трансплантация във ВиенаБългарски пациент с пулмонална хипертония, включен в листата на чакащите за белодробна трансплантация у нас, ще бъде  трансплантиран в Университетската клиника във Виена, след като е преминал през всички процедури на одобрение в нашата страна. Това съобщи на пресконференция днес директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Мариана Симеонова.
Очаква се сътрудничеството между български и австрийски специалисти в тази област да се развива на основата на специална програма, поясни д-р Симеонова и посочи, че виенската клиника ще приеме и други български пациенти, а така също и наши лекари за обучение. В допълнение тя посочи, че идеята да се върви в тази посока е на проф. Генчо Начев, а екипът от български медици ще включва освен реаниматори,  и кардиолози, пулмолози и други специалисти, които осъществяват цялостното лечение и наблюдение на пациентите от момента на подготовката за трансплантация до назначаваното на поддържащото лечение след интервенцията и проследяването му. Директорката на агенцията информира, че ръководената от нея институция е отворила широко вратите си за пациентите с тази тежка диагноза. Те вече имат възможност да участват в заседания в ИАТ, прави се всичко необходимо, за да бъдат компетентно и пълно информирани за възможностите, рисковете и последиците от трансплантацията като метод за лечение.
У нас достъп до медикаментозно лечение, при това силно ограничен, имат единствено пациентите с първична идиопатична пулмонална хипертония, това обаче не се отнася за болните с другите форми на болестта, алармираха лекари и пациенти на пресконференцията днес. Затова тази група болни са принудени сами да заплащат лечението си, чиято стойност варира от 1000 до 10 000 лв. месечно и дори повече. От 12 медикамента, разрешени в ЕС, у нас се доставят само 4, интравенозната терапия не може да се прилага, защото не се внасят такива медикаменти, бе съобщено още на пресконференцията.
Да бъдат създадени експертни центрове с многопрофилни екипи, каквато е добрата практика в другите страни, да бъде въведена национална програма за скрининг и поставяне на диагноза с уточнена подгрупа на заболяването, да бъде изградена система за психологическа подкрепа с 24-часов режим на работа и непрекъснат достъп – тези предложения огласи пред медиите председателката на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония Наталия Маева.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД