Над 96% от българите с поне един кариес

Над 96% от българите с поне един кариесНад 96% от българите имат поне един кариес и търпят последиците от неговото усложнение. Състоянието на зъбите на гражданите в трагично, заяви председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов. По думите му 18-годишните имат средно по 6 кариеса, а децата в първи клас – по минимум 4 кариеса.
Миланов цитира доклад на Световната здравна организация, според който 60-годишните трябва да имат минимум 20 здрави зъба. От тази гледна точка, зъбното здраве в България е плачевно, защото всеки втори у нас е с поне един изваден зъб, доста преди да е достигнал годините за пенсия. Крайно време е и възрастните хора да бъдат включени в клиничните пътеки за дентална помощ.
По наши сметки ще са нужни около 250 лв. всеки пенсионер да получи безплатна или поне значително по-евтина зъбна протеза. Ясно е, че подобна мярка няма как да залегне изведнъж в разчетите, но нищо не пречи да се започне с малки стъпки в тази насока, каза още Борис Миланов.
По отношение на здравната реформа и контрола на средствата, управлявани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), той бе категоричен, че няма да има промяна, докато не бъде въведена в експлоатация така наречената информационна система, с която всеки пациент ще има електронен картон.
В момента по сметките на касата няма нито един свободен лев. Ясно е, че липсва всякакъв контрол, както от страна на държавата, така и от страна на касата. Част от проблема може да се реши, като се възстановят ефективните проверки. Става дума за чисто физическите инспекции, защото в момента проверките са само на база документация, добави Борис Миланов.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД