272 болници под въпрос за 2014 г.

272 болници под въпрос за 2014 г.Съдбата на 272 болници у нас е под въпрос от догодина заради неясно финансиране, а виновник за това е поредната чисто нова здравна карта, която още е в проект. Държавата вече ще гарантира плащания чрез договори с НЗОК само за 57-те държавни болници в страната, но не и за останалите 272 общински и частни заведения. Това е записано в методиката за здравна карта, която е в процес на изготвяне и трябва да влезе в сила от 2014 г., обясни Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите. Впрочем, тази идея не е нова.
Тук сегашните управляващи показват приемственост, заимствайки идеята от един от здравните министри на доскорошните управляващи – д-р Стефан Константинов. Целта е да се спестят пари от болниците, категоричен е Иван Димитров, член на надзорния съвет на НЗОК. По думите му ще се гарантира дейността на държавните лечебни заведения като се пренасочи основно към тях финансовия ресурс на каста, а за останалите болници, или поне за някои от тях - каквото остане.
Решението за това кои лечебници ще могат да сключват договори с НЗОК ще зависи изцяло от управляващите, посочи още Димитров. Така, по думите му, ако управител на дадена общинска болница е представител на опозицията, много вероятно е да не й се даде право да работи с НЗОК.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД