Броколите облекчават ставните болки

Броколите облекчават ставните болкиДори и да не сме големи почитатели на броколите, нашите стави вероятно биха били. Оказва се, че зеленчукът е пълен с полезни вещества, които дори могат да предотвратят и появата на артрит, според изследване.
Броколите са богати на витамините A, B, K, C, както и на хранителни вещества като калий, цинк, фибри.
Проучването сочи, че тези вещества могат също така да се „борят“ с възпалението, което е в основата на остеоартрита - дегенеративно ставно заболяване.
То се характеризира с износване на хрущяла под влиянието на възпалителните процеси. От друга страна, функцията на хрущяла е да предпазва ставите.
По време на изследването учените откриват, че когато в хранителния режим присъстват големи количества сулфорафан, се наблюдава по-малко увреждане на хрущяла. Сулфорафанът се съдържа в броколите.
Изследователите смятат, че сулфорафанът най-вероятно действа, като блокира ензимите, които причиняват възпаленията в хрущялната тъкан. Следващата стъпка от страна на учените е да проверят какъв ще бъде ефектът на веществото при пациенти с артрит, на които им предстои операция за смяна на става на коляното.
Ако този опит потвърди началните резултати, това би помогнало на много хора да избегнат развитието на артрит. Защото, въпреки че хирургическата намеса може да третира симптомите, предпазването на ставите от увреждане ще ги запази здрави за по-дълго време.
Друга важна особеност на диетата, богата на броколи, е, че може да намали риска от други хронични заболявания като затлъстяване.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД