5000 на ден умират в Европа от сърдечносъдови заболявания

5000 на ден умират в Европа от сърдечносъдови заболяванияОт 4 до 7 ноември за първи път в Европейския парламент се проведе седмица на сърдечносъдовите заболявания под мотото "Грижи се за сърцето си". Идеята на кампанията е да се повиши осведомеността сред европейските граждани както и тяхното стимулиране да полагат повече грижи за здравето си. Събитието се организира със съдействието на СЗО и с подкрепата на Европейското дружество по кардиология и Европейската сърдечна мрежа.
През седмицата, посветена на грижа за сърцето, евродепутатът д-р Антония Първанова се срещна с високопоставени европейски експерти и обсъди с тях редица въпроси, свързани със сърдечно-съдовите заболявания.
Сърдечносъдовите заболявания са убиец номер едно в ЕС. Те водят до 1,9 милиона смъртни случаи всяка година и взимат 5000 живота всеки ден. Все още не съществува специална политика за борба сърдечносъдовите заболявания на равнище ЕС. В качеството си на съпредседател на групата за сърдечно съдови заболявания д-р Първанова отправи апел за повече ангажираност на европейските политици и превръщането на ЕС във водеща сила за защита и насърчаване на борбата със сърдечносъдовите заболявания.
Проблемът със сърдечносъдовите заболявания трябва да бъде на едно от първите места в политическите приоритети на ЕС. Тревожен е фактът, че според статистиката новите рискови фактори за сърдечносъдовите заболявания - тютюнопушене, консумацията на алкохол, диабетът, неправилното хранене, липсата на физическа активност и наднорменото тегло в комбинация с прогресивното застаряването на населението ще доведат до драстично увеличение на сърдечно-съдовите заболявания сред населението през следващите 20 години. Прогнозите сочат, че до 2030 година броят на смъртни случаи в Европа, причинени от болестите на сърцето и кръвоносната система, ще достигне 72 милиона души. В България сърдечно-съдовите заболявания предизвикват около 65% от общата смъртност на населението. Нивото на смъртност, причинена от заболяванията на сърцето и кръвоносната система, е 60 % при мъжете и 70 % при жените.
Въпреки това до 80 % от преждевременните смъртни случаи, причинени от сърдечно-съдови заболявания са предотвратими чрез политика за превенция и ранно откриване и управление на рисковите фактори. По време на икономическа криза се очаква този тип заболявания да струват на икономиката на ЕС около 196 млн. евро годишно, 54% от които са разходи за здравеопазване, 24% поради загуба на продуктивност, а 22% са за грижи за хората със сърдечносъдови заболявания.
„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД