Възрастовата граница на инфарктите у нас пада

Възрастовата граница на инфарктите у нас падаЗначително е паднала възрастовата граница на инфарктите у нас - все по-често пациенти са младежи на 20-25 години, което е тревожно за цялото общество. Това коментира д-р Красимира Христова, кардиолог от Националната кардиологична болница и председател на Международния организационен комитет на провелия се преди седмица у нас 7-ми международен конгрес по сърдечно-съдови заболявания.
На форума са участвали над 70 чужди лектори от САЩ , Канада, Австралия, Англия, Индия, Италия, Германия, Полша, Япония, Бразилия и други страни.
Интересът, който предизвика тази световна среща сред колегите, показва, че сме постигнали част от нашата цел - а именно, да работим в екип за една обща цел - здравето на човека, каза д-р Христова.
Според нея освен новостите, които са били оповестени на форума, е била обсъдена и практическата полза в
ранната диагностика на сърдечносъдовата заболеваемост, възможност за насочване на стратегията към ранна профилактика на тези болести, преди да е настъпила клиничната им изява.
Неинвазивната диагностика на сърдечносъдовите заболявания е едно от недофинансираните пера от НЗОК - все още талоните за високоспециализирани дейности като ехокардиография, ЯМР и КАТ не достигат за пациентите - талоните са свършили още в самото начало на тримесечието, допълва специалистът.
Българските лекари напускат страната - това е картината в момента, но не само при кардиолозите, а при всички специалности - и така ще е в бъдеще, ако нещата не се променят в обществото, смята д-р Христова. Наистина материалната страна е едната причина, заради която лекарите напускат, но от друга страна, са условията на работа тук, понякога колегите се принудени да работят против морала си, посочи тя.
Трябва да се намери начин за промяна на отношението на обществото към лекарската професия, за да не бягат специалистите навън, защото в скоро време ще се наложи да си "внасяме" специалисти, категорична е кардиоложката.
Промяната няма да дойде и със стачки - това не е моделът, който обслужва лекарите - той служи на определена политическа сила. Лекарят е надпартийна личност, той трябва да бъде човек с морал и етика, е мнението на специалиста.
На конгреса в София е приета и декларация, в която се подчертава, че сърдечносъдовите заболявания са водещи по смъртност в света с около 17 милиона смъртни случая годишно и се явяват заплаха за човешкото, социално и икономическо развитие. В тази посока правителствата по света трябва да обединят усилията си в борбата за противодействие в нарастваща епидемия от сърдечно-съдови заболявания, се казва в декларацията.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД