Увеличават се болните от диабет деца

Увеличават се болните от диабет децаДевет деца в тежко състояние заради започващ диабет, някои от тях – в кома, са приети само през октомври в Клиниката по ендокринология към Медицинския университет в Пловдив. Този брой е много висок, подобно е положението и на други места в страната, съобщи Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет на пресконференция. С нея стартира Месецът на диабета.
Опасната болест поразява и бебета.
Причини за спадането на възрастовата граница са неправилното хранене и некачествените храни, стресът на родителите, който се отразява на децата, и обездвижването.
В България броят на диабетиците нараства с много бързи темпове, те вече са 500 000, от които 80 000 инсулинозависими и около 3000 деца, заяви Елисавета Котова на пресконференцията. Тя бе част от акцията за диабета, която се провежда в рамките на Международната изложба за медицина, стоматология и фармация „Медикус, Денто, Галения 2013“ в панаира.
Всеки ден в палата 11 на Пловдивския панаир има безплатни измервания на кръвна захар и консултации, изнасят се лекции. По време на изложението „Винария“ през април бяха направени 600 измервания на кръвна захар, в 10% беше открит диабет, заяви Котова. Това е причина скринингът да бъде повторен и по време на изложбата „Медикус, Денто, Галения“, която продължава до 2 ноември.
Целият месец е посветен на национална кампания за превенция на заболяването, а на 14 ноември се отбелязва Световният ден на диабета, когато сгради в цял свят, включително в България, ще бъдат осветени в синьо.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД