Лекари от цялата страна се готвят за протест

д-р Цветан РайчиновОт 15 ноември лекарите в България може да преустановят работа - да си вземат неплатен отпуск и да обслужват само спешни случаи, ако до 8 ноември не бъдат предприети мерки по исканията на Българския лекарски съюз.
Лекарският съюз категорично настоява бюджетът за здравеопазване за следващата година да е не по-малък от реално изразходваните средства през тази година и към него да се добавят още 100 млн. лв. за дейности и разходи.
Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов посочи, че не може за следващата година да се планира дефицит в бюджета на Здравната каса. За утре се планира предупредителен протест.
Лекарите ще спрат работа за половин час. В Деня на народните будители медиците ще излязат на предупредителен протест пред лечебните заведения точно в 12,30 часа, реши столичната колегия на лекарския съюз.
Протестът на белите престилки ще бъде подкрепен и от пациентски организации. Лекарите в Пловдив, Варна и Стара Загора също ще се включат в протеста в петък.
Междувременно министър Таня Андреева се опита да успокои броженията в сектора. Дейността на лечебните заведения ще бъде заплатена 100%, като най-песимистичният вариант е доплащането да стане през януари. Нямам обяснение защо въпреки това болниците се готвят да отказват прием, а лекарите - да протестират, коментира здравният министър д-р Таня Андреева.
Вчера тя присъства на представянето на националната стратегия за развитие на сектора, според която до 2020 г. медиците ни трябва да получат европейски заплати.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД