Не достигат лекарите в болниците

Не достигат лекарите в болницитеЛекарите в България не достигат и болниците трудно намират кой да работи в тях. Това става ясно от данните на Агенцията по заетостта за трудовия пазар при медиците. 953 медицински кадри са липсвали на болниците в България от 1 януари до края на септември, обявиха от бюрата по труда.
Само за първите 22 дни на октомври болници и ДКЦ-та пък са пуснали още 180 обяви за доктори и сестри според данни в частните трудови борси. Липсващите лекари през октомври са 93-ма от почти всички специалности.
По-голям е проблемът с намирането на медицински сестри и акушерки според заявките на болниците. Търсели са се 538 медсестри, показва статистиката.
При лекарите са били обявени 257 работни места. Най-голям е проблемът с намирането на достатъчно лекари и медицински сестри в София, където са били свободни 158 места.
На следващо място се нарежда Варна и областта - 119, а след нея са областите Стара Загора с 84 свободни работни места в болниците, Бургас - 80, и Шумен - 72 места.
С най-малко свободни работни места за лекари и медицински сестри са област Габрово - 2, Силистра - 5, Смолян и Кюстендил - по 8 места, и Перник – 9“, допълва публикацията.
Липсата на кадри се отнася до всички специалности. Търсят се общопрактикуващи лекари, гастроентеролози, ендокринолози, хирурзи, анестезиолози, кардиолози, логопеди, джипита и дори кинезитерапевти. Проблемът е сериозен и за големите болници, и за тези в малките градове.
В същото време в най-голямата областна старозагорска болница - УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" предстаят съкращения. Болницата е във фактически фалит и съобразно изготвената от ноия й директор проф. Петрана Чакърова оздравителна програма в здравното заведение трябва да бъдат направени около 30% съкращения.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД