Обсъждаха силанизацията на детските зъби на кръгла маса

Обсъждаха силанизацията на детските зъбиКръгла маса по Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 г. и свързаната с нея програма за безплатна силанизация на първите постоянни дъвкателни зъби на децата се проведе на 29 октомври в Стара Загора. Поради това, че пробиват първи и най-рано се излагат на агресивните фактори в устата, както и поради анатомичните особености, шестите зъби най-рано развиват кариес. Ако той не се лекува навреме, се развиват усложнения и накрая се стига до изваждането им.
Силантите са дентални материали, които се поставят върху дълбоките ямки и вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на постоянните зъби и образуват много тънък, гладък и твърд защитен слой. Силантите предпазват от зъбен кариес и спират разрастването навече появили се кариеси. Най-подходящият период за поставянето им е до 2 години след пробива на постоянните зъби.
Националната програма ще се осъществява до края на 2014 г. В Стара Загора около 5 зъболекари поставят безплатно силанти на шестите зъби на деца на възраст от 6 до 8 години. Родители, които желаят силанти да бъдат сложени и на други зъби на децата им, заплащат на много ниски цени тази безболезнена процедура. Въпреки че няколко старозагорски училища и детски градини са официално включени в програмата за профилактика на оралните заболявания, според стоматолозите осведомеността на родителите относно възможността да се поргрижат безплатно за здравето на своите деца все още не е достатъчна. Още по-тежко е положението в малките населени места със смесено население, където родителите не са и чували за профилактика на денталното здраве.
Трябва да стане ясно, че децата само губят, като не ходят на зъболекар. Имаме случаи, когато при нас идват родители, научили за програмата, и водят за първи път 6-8-годишните си деца на стоматолог, оплакаха се по време на кръглата маса дентални специалисти. Затова една от целите на програмата е след нейното приключване до 50% от децата на 6 годинки да бъдат със здрави временни и постоянни зъби и до 70% от 12-годишните деца, обхванати по програмата, да са със здрави постоянни зъби.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД