Немски и български хирург върнаха зрението на трима души при операции на живо

Немски и български хирург върнаха зрението на трима души при операции на живоОчни лекари от цялата страна наблюдаваха на живо как се залепва ретина със силикон по време на Осмия витреоретинален симпозиум в Пловдив, организиран от Клиниката по очни болести на УМБАЛ "Свети Георги". Те проследиха по сателитна връзка четири уникални операции (витректомии), извършени от немския хирург-офталмолог д-р Габор Шариот съвместно с началника на клиниката проф. д-р Нели Сивкова.
Благодарение на хирургичната намеса трима пациенти – две жени и мъж си върнаха зрението. Операциите бяха предавани чрез аудио-визуална връзка, осъществявана от операционната директно до видеостена в залата в Новотел „Пловдив”, където протичаше симпозиумът.
При всички пациенти двамата професори приложиха т.нар. безшевна 25+G витректомия. Това е микрохирургична техника, при която лекарят направлява чрез микроскоп гилотина със 7500 разреза в минута към засегнатите участъци на ретината. Така той е в състояние да възвърне зрението на пациента, което не би могло да стане по никакъв друг начин.
Използвайки иновативния апарат апарат Constellation, хирурзите първо оперираха първите две пациентки на 63 и 66 години.
Тяхната диагноза бе дупка на макулата – дефект в центъра на ретината, който понякога се появява с възрастта и уврежда зрението. Той бе отстранен с т.нар. газова тампонада – в окото се вкарва специален газ, който залепва ретината и възстановява зрението. Операциите бяха извършени с локална анестезия.
Най-сложна бе третата операция, извършена на двете очи на 66-годишен мъж, с изцяло увредено зрение – отлепване на ретината и потънала собствена леща. Операцията, направена от д-р Шариот бе комбинирана – изсмукване на увредената леща и залепване на ретината със силикон. За целта окото се изпълва със силиконова течност, която възстановява ретината, но трябва да бъде отстранена след време с нова операция. Тази комбинирана намеса ще позволи на пациента отново да вижда, след като се възстанови.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД