Шефове на болници отказват да подпишат намаляване на средствата

Шефове на болници отказват да подпишат намаляване на средстватаШефовете на общинските и държавни болници от Старозагорска област няма да подпишат исканите от регионалните здравни каси кредитни известия, нито ще се съгласят доброволно да им бъдат изплащани само 80% от парите, които трябва да им бъдат привеждани по фактури за извършена дейност. Това стана ясно днес на пресконференция на директори и зам.-директори на всички големи болници в областта. На нея присъства и един представител на частното здравеопазване – собственикът и управител на МБАЛ “НиаМед” д-р Николай Христов, който също подкрепи своите колеги.
Напрежението в болниците ескалира след писмо, изпратено от регионалните каси до управителите. В него от касите изискват болниците, заедно с представена фактура за стойността за извършената дейност за септември, да издадат и кредитно известие за занижена сума, определена от съответната РЗОК.
Лекарите са категорични, че новите директиви ще доведат до колапс болничното здравеопазване у нас. До края на месеца в сектора се изплащат работните заплати. Ние трябва да изберем – или трябва да платим на персонала, или на доставчиците. И ако този месец поне ще можем да избираме, то следващия няма да има пари нито за едното, нито за другото, заявиха болничните шефове. Според тях, патовата ситуация неминуемо ще изкара лекарите и медицинските сестри на улицата.
Според ръководителите на здравни заведения, още с приемането на бюджет 2013 е било ясно какво ще се случи в болничното здравеопазване на края на годината. Не за първи път точно по това време се стига до напрежение между болници и каса. Дори проблемът сега да бъде решен и на болниците да бъде изплатена не 80, а 100 процента от дейността, положението в българските клиники ще остане много тежко и през следващата година, убедени са лекарите. За финансиране на болниците са необходими 1.5 млрд. лв. За догодина са предвидени само 987 млн. лв. Изобщо не се отчита увеличаването на минималната работна заплата. То би трябвало да доведе и до увеличаване на други заплати в сектора. Не можеш да вдигнеш заплатата на най-ниско квалифицирания персонал, а да оставиш същата на медицинските сестри, каза д-р Евгени Желязков, зам.-директор на УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович”. След идването на това правителство и обещанията, които то даде, имахме наивитета да мислим, че нещо ще се промени, че най-после ще стартира изработването на дългосрочна здравна стратегия, но положението става още по-тежко, каза д-р Георги Бакоев, председател на Регионалната колегия на лекарския съюз в Стара Загора.
Ако исканията на лекарите за пълно финансиране на дейността не бъдат изпълнени, те се заканват около 8 ноември да преминат към протести в цялата страна. Най-вероятно още преди това ще бъде свикан извънреден съвет на БЛС, заяви д-р Бакоев.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД