Безплатни прегледи за рак на гърдата в 3 болници

Безплатни прегледи за рак на гърдата в 3 болнициДо края на месец октомври в столичната Първа АГ болница "Света София", във ВМА и в УМБАЛ "Света Марина" във Варна ще се провеждат безплатни прегледи за рак на млечната жлеза. Октомври е месецът за борба с рака на гърдата и през 2013 г. лекарите за пореден път апелират, че болестта е напълно лечима, когато бъде диагностицирана навреме.
Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване при жените, припомнят още лекарите и допълват, че раждането в млада възраст намалява риска от развитие на заболяването.
Директорът на Първа САГБАЛ „Св. София“ д-р Иван Костов съобщи данни на Световната здравна организация, според които всяка година в света се диагностицират около 1.38 млн. нови случая на рак на гърдата, а 458 000 умират от болестта. Ракът на млечната жлеза се е превърнал в социално значимо заболяване и в България.
Това е причината трите болници - ВМА, УМБАЛ „Св. Марина“-Варна и Първа САГБАЛ „Св. София“ да обединят усилията си в борбата с рака на гърдата в рамките на едномесечна кампания с безплатни прегледи при мамолог, психологически консултации и училище за бъдещи и настоящи майки“, обяснява още д-р Костов.
В световен мащаб, а България не прави изключение, се наблюдава тенденцията честотата на рака на гърдата да се покачва най-рязко при жените след 40-годишна възраст.
Данните сочат, че заболяването се проявява средно годишно при 136 българки във възрастта 35-39 години. След 40-годишна възраст до 80 години се наблюдава рязък скок на заболеваемостта.
Графикът на безплатните прегледи e следният:
Първа АГ болница „Света София” – на 24 и 31 октомври, от 8 до 14 часа. Необходимо е предварително записване на тел. 02/44 70 207
ВМА – всеки делничен ден без петък до 31 октомври, от 13 до 14 часа. Необходимо е предварително записване на www.mysurgery.bg
„Света Марина” – Варна, на 24 и 31 октомври от 14 до 15 часа след предварително записване на 052/978 660.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД