Болни от муковисцидоза осъдиха Здравното министерство

Болни от муковисцидоза осъдиха Здравното министерствоСъс свое решение Върховният административен съд обяви, че липсата на клинична пътека за лечение на болните от муковисцидоза е дискриминация от страна на Министерството на здравеопазването.
Според съда, явяващ се последна инстанция по делото за дискриминация на пациентите с муковисцидоза, липсата на средства не може да бъде довод за отказ от адекватно лечение.
Министерството на здравеопазването се задължава в едномесечен срок да създаде клинична пътека и да предприеме мерки за адекватното лечение на рядката болест.
За пръв път в България хора с рядка болест успяха да осъдят държавата да осигури пътека и стандарти за грижа за тях, съобщиха от пресцентъра на Асоциация “Муковисцидоза”.
В едномесечен срок министърът на здравеопазването трябва да изработи специализираната клинична пътека, както и да осигури непрекъсваем процес на лечение на пациентите. Министерството на здравеопазването също се задължава да не допуска действия, които накърняват правото на живот и качеството на грижата за здравето им.
Наличието на клинична пътека и спазването на стриктни стандарти за лечение е от изключително значение за страдащите от муковисцидоза. Досега пациентите бяха хоспитализирани по други пътеки, които са недостатъчно финансирани и не позволяваха провеждането на достатъчно дълго лечение с подходящи, скъпи антибиотици. Пациентите биваха изписвани недолекувани, което силно увреждаше здравословното им състояние, категорични са от пресцентъра на Асоциацията. Оттам припомнят, че при муковисцидозата добрият контрол над дихателните инфекции означава повече години живот за пациентите.
Фактът, че средната преживяемост със заболяването в България е под 20 години, докато в Европа достига 38 години, е достатъчно показателен за ефекта от подходящото лечение и грижа.
В случай, че изработването на пътеката отнеме повече от месец, министърът трябва да информира Комисията за защита от дискриминацията за това до какъв етап е стигнало изпълнението на решението на ВАС. Ако срокът не бъде спазен, министерството дължи от 2 до 10 хиляди лева глоба.
Според адвокат Снежана Стефанова от Асоциацията за европейска интеграция и защита правата на човека, подобно решение е прецедент за българските стандарти.
Болните, които не са получили подходящо здравеопазване и считат, че това е допринесло за влошаване на здравословното им състояние, би могъл да заведе индивидуален иск и да поиска обезщетение с петгодишна давност.
Муковисцидоза е генетично дегенеративно заболяване, при което е трудно да се диша и да се смила храната. В Европа и САЩ то се среща средно при 1 на 2500 раждания. Причинява се от мутация в ген, отговорен за процесите на потенето и отделянето на храносмилателни сокове и на слуз. Това води до нарушен транспорт на хлорни и натриеви йони през епителния слой, поради което се образува гъст вискозен секрет в белите дробове, панкреаса, черния дроб и червата. По неофициални данни, у нас има 204 болни от муковисцидоза, които имат нужда от въвеждането на Европейския стандарт за грижа за профилактика и лечение, за да бъде подобрено качеството им на живот.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД