Д-р Венцислав СТОЕВ: С нашите цени и качество можем да развием успешно здравен туризъм

Д-р Венцислав СТОЕВ: С нашите цени и качество можем да развием успешно здравен туризъмРазвитието на здравния туризъм у нас е с големи перспективи, но няма да стане без съдействието на държавата и без обединението на заведения, организации, институции, свързани със здравните грижи у нас. Това заяви д-р Венцислав Стоев, председател на борда на "Клъстер здравен туризъм-България". Д-р Стоев бе един от лекторите на форума "Иновации в здравеопазването", който се проведе на 15 октомври в София.
В клъстера в момента членуват 10 дентални клиники, туроператор, банка и застраховател. Отворени сме и за други членове, защото развитието на здравния туризъм изисква интердисциплинарен подход, допълни д-р Стоев. Той изтъкна положителния опит на южната ни съседка Турция.
Там са започнали развитието на здравен туризъм с 200 туристи преди 10 години, а сега броят им достига до 200 хил. годишно. Това, което ни прави неприятно впечатление, е, че на туристически изложения България или не присъства със свой щанд, или здравният туризъм въобще не е отбелязан като ниша, сподели д-р Стоев.
Проучване показва, че хората предпочитат да се лекуват в чужда страна по различни причини. Един от факторите е по-ниската цена, но често тази стъпка се предприема и заради получаване на по-качествено лечение, заради лечение при известен специалист, или заради намалено чакане за извършване на лечението. Известно е, че при нас цените за здравни грижи са по-ниски, разликите достигат от 40 до 60%. Качеството, което предлагаме е на много добро ниво. Освен това, през следващите години се очаква ръст на потреблението на здравни услуги, поради засилващата се тенденция за застаряване на населението и трябва да се възползваме от това за развитие на здравния туризъм, смята д-р Стоев.
Той допълни, че България има предимство, тъй като разполага с широка мрежа от болнични заведения, дентални практики и рехабилитационни центрове. Водеща страна сме по брой на легла на глава от населението - 6 легла на 1000 души, както и с най-голям брой лични лекари и дентални лекари на глава от населението...
Наскоро на здравен форум Унгария се представя като център на минералните извори, при условие, че страната разполага със стотина. България има 225 минерални извора, трябва да се използва и това богатство, категоричен е д-р Стоев.
Основните пера, които могат да представляват интерес за пазара на здравния туризъм, са рехабилитационните центрове, медицинските импланти, ендоваскуларната терапия, миниинвазивната хирургия, асистираната репродуктивна терапия, лечение в областта на офталмологията, урологията... Трябва да залагаме на посетители за здравен туризъм у нас от Европа, Близкия изток, САЩ и ОНД, допълни д-р Стоев.
"Здравна поща", Радослава РАШЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД