Правят Център за медицински иновации във Варна

Център за медицински иновации се изгражда във ВарнаЦентър за медицински иновации се изгражда в момента в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна. Центърът ще осигури оптимален спектър от рутинни специализирани и високо специализирани изследвания и консултативно-лечебна помощ в областта на имунологията. Това съобщи днес по време на форум "Иновации в здравеопазването" изпълнителният директор на болницата проф. д-р Жанета Георгиева.
Събитието се състоя в Гранд Хотел София и бе официално открито от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева.
Форумът бе организиран от Министерството на здравеопазването и b2b Media и събра специалисти в различни области. Лекторите представиха идеи, технологии и практики, свързани с въвеждането на иновации в областта на здравните грижи у нас.
Министър Андреева представи рамките на държавната стратегия за развитие на сектор "Здравеопазване". Основен акцент в нейната презентация бе въвеждането на електронното здравеопазване. Тя информира за досега съществуващите проекти в тази област, които, за жалост, не са получи развитие. Даде и добър пример за това как в Естония е въведено и функционира електронното здравеопазване.
Интерес за присъстващите на форума бе презентацията на проф. д-р Жанета Георгиева, д.м., изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Марина"-Варна. Тя разказа за пътя на болничното заведение, което в момента е със статут на обект с регионално значение. Болницата приема 50 хил. пациента на година, 150 хил. са посетителите на медицинския център. Така варненската болница в момента обслужва 25% от населението в България. УМБАЛ "Св. Марина" разполага с едно от най-модерните оборудвания у нас, както за диагностика, така и за лечение на различни заболявания. Проф. Георгиева допълни още, че болницата е с положителни финансови резултати и на базата на това още от 1 август 2012 г. заплатите на целия персонал са вдигнати с 20%. Проекти, които тепърва предстои да бъдат финализирани, са свързани с изграждането на центъра за медицински иновации, първата в страната детска "Дисни" болница и др. Предвижда се на територията на болничния комплекс да бъде построена и детска градина.
Перспективите за развитие на здравния туризъм у нас представи д-р Венцислав Стоев, председател на борда на "Клъстер здравен туризъм-България". Той бе категоричен, че тази ниша е все още неразработена и има бъдеще в България. При нас цените на здравните услуги са по-ниски, качеството също на добро ниво. Освен тези и други фактори, страната ни разполага и с най-голям брой легла - 6 на 1000 души, както и най-висок брой на лични лекари и дентални лекари на глава от населението в Европа.
На форума бяха представени иновации, въведени в специализирани лечебни заведения у нас, както и в областта на фармацевтичния сектор. Д-р Александър Ангелов, медицински директор на българо-испанска очна клиника "Ресбиомед-Визум", разказа за нова генерация акомодативни вътреочни лещи. След поставянето на този нов вид имплант пациентите с катаракта виждат във всички дистанции (за разлика от досега съществуващите имплатни, които са с 1 фокус - за надалеч и наблизо).
"Здравна поща", Радослава РАШЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД