Болярово брои овце и кози заради шарката

Болярово брои овце и кози заради шаркатаЕпизоотичната комисия на община Болярово се събра днес на заседание заради двете огнища на шарка по овцете и козите, открити в Стоилово, общ. Малко Търново, обл. Бургас и в Кочан, общ. Сатовча, обл. Благоевград, съобщиха от общинския пресцентър. Бе решено кметовете и кметските наместници в общината да съставят списъци на стопаните, притежаващи овце и кози с броя на животните, които следва да бъдат представени на ветеринарния лекар до 17 октомври; да бъдат районирани пашата и водопоя на овце и кози, за да нямат контакт отделните стада; органите на гранична полиция и полицейски участък да засилят контрола за движение на живи животни; стопаните да предприемат мерки за повишаване биологичната защита на фермата.
При съмнение за заболяване веднага да бъде уведомен ветеринарният лекар.
„Въпреки отдалечеността на тези огнища, трябва да вземем превантивни мерки за недопускане на заболяването на територията на нашата община. Тъй като сме гранична община, ежедневно през границата с Турция преминават бежанци, повечето от Сирия. Затова е необходимо да се набележат мерки за недопускане и разпространение на заразата” - отбеляза кметът на Болярово Христо Христов, който е председател на комисията.
Животновъдите, които отглеждат дребни преживни животни, не трябва да позволяват смесване на животните с други стада при паша и водопой, не трябва да купуват животни с неизяснен здравен статус.
Шарката бе открита сред 191 животни в с. Питон в гръцката област Еврос, на 60 километра от Капитан Андреево и на 2 километра от границата с Турция.
Заболяването не е опасно за хората и се предава при контакт с болни животни. Податливи към него са овцете и някои чифтокопитни диви животни, а козите са само приносител на заразата.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД