БЛС иска 1500 лв. минимална заплата за лекарите

БЛС иска 1500 лв. минимална заплата за лекаритеОт Българския лекарски съюз предлагат минималната лекарска заплата да е 1500 лв., ако докторите работят само на едно работно място, в отговор на предложението на НЗОК. Това заяви д-р Юлиян Йорданов, зам. председател на БЛС по ТВ7, коментирайки предложението на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) лекарите да имат право да работят само на едно място по договор с Касата.
Ако закрепостим лекарите да работят само на едно място и не им осигурим адекватно възнаграждание, рискуваме много от тях да предпочетат да напуснат страната и да останем без специалисти, коментира още д-р Йорданов. Все пак, ако са осигурени с добро заплащане, лекарите сами биха предпочели да работят само на едно място, посочи той. Ако предложението се приеме обаче, то би било дискриминационно, защото според Кодекса на труда всеки българин има право на основен трудов договор, допълнителен договор на половин длъжност и отделно на граждански договори.
В колективния трудов договор са упоменати минималните работни заплати в здравеопазването, но лечебните заведения са търговски дружества и всяко определя възнагражденията в зависимост от финансовите си възможности, каза д-р Йорданов. Съответно на много места медицинските специалисти, особено новозавършили лекари, започват с начална заплата с по-малко от 500 лв.
От друга гледна точка, работата на повече от едно работно място отнема много време, труд, нерви и това създава здравословни проблеми на самия лекар.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД