Промяна в начина на изписване на някои видове инсулини

Режимът за предписване и отпускане на конвенционални (човешки) инсулини се променя с цел да се улеснят болните от захарен диабет

Промяна в начина на изписване на някои видове инсулиниОт 1 октомври 2013 г. влиза в сила промяната чрез актуализация на позитивния лекарствен списък, т.е. аптеките вече няма да изискват протоколи от пациентите, а директно ще изпълняват рецептите. При наличие на утвърдени действащи протоколи за конвенционални (човешки) инсулини се издава рецептурна бланка обр. МЗ-НЗОК № 5 или 5А в съответствие с вида и дозите инсулин, посочени в протокола. За пациенти, при които има назначена терапия и са издадени протоколи за остатъчния период на валидност на протокола не се налага извънреден преглед или консултация с ендокринолог. При започването на терапия или промяна на терапевтичната схема задължително се извършва преглед от специлист ендокринолог/ детски ендокринолог.
На общопрактикуващия лекар се представя медицински документ от извършени прегледи ( амбулаторен лист, епикриза ) с назначена терапия - вид на конвенционалния (човешки) инсулин и дози. Корекция на терапията и на съответната доза – единици инсулин извършва само специалист ендокринолог или детски ендокринолог.
ИНСУЛИНИ САМО С РЕЦЕПТИ БЕЗ ПРОТОКОЛ:
ACTRAPID, HUMULIN R, HUMULIN M 3, HUMULIN N, INSUMAN RAPID, INSUMAN COMB 25, INSULATARD, INSUMAN BASAL, MIXTARD 30
ИНСУЛИНИ С ПРОТОКОЛ:
HUMALOG, HUMALOG MIX 25, HUMALOG MIX 50, NOVORAPID, NOVOMIX 30, APIDRA, LANTUS, LEVEMIR
"Здравна поща", източник: РЗОК-Стара Загора

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД