Въвеждат нови правила за е-цигарите

Предупрежденията за вредата от тютюнопушенето трябва да заемат най-малко 65% от площта на опаковките, забраняват се плодовите и ментовите аромати

Въвеждат нови правила за е-цигаритеВъвеждат нови правила за е-цигаритеПроект за законодателство, целящ да направи тютюневите изделия по-малко привлекателни за младите хора, бе приет от Европейския парламент. Според него, предупрежденията за вредата от тютюнопушенето трябва да заемат най-малко 65% от площта на опаковките. Забраняват се плодовите и ментовите аромати, и малките пакети. Електронните цигари ще бъдат класифицирани като лекарствен продукт, когато в описанието им се съдържат твърдения за лечебни качества или превенция.
„Знаем, че децата са тези, които започват да пушат, а не възрастните.
Въпреки успокояващата статистики за възрастните пушачи в страните членки на ЕС, според данни на Международната здравна организация, има увеличаване на младите пушачи в някои държави. „Трябва да попречим на тютюневите компании да правят изделията си примамливи за младите хора чрез различни маркетингови трикове. Също така е важно да се уверим, че на опаковките има ефективни предупреждения. През 2001 г. в Канада бяха въведени големи предупредителни изображения, и броят на младите пушачи днес е намален наполовина“, коментира докладчикът Линда Макаван, Великобритания.
Данните показва, че тютюнопушенето остава основната причина за смъртни случаи, които могат да бъдат предотвратени. Около 700 000 души умират всяка година поради употреба на тютюн. С течение на годините, предприетите мерки за отказване от тютюнопушене са помогнали да се намали броят на пушачите в ЕС от 40% в ЕС-15 през 2002 г. до 28% в ЕС-27 през 2012 г.
За проекта Линда Макаван получи мандат за преговори за споразумение на първо четене с министрите на ЕС. Мандатът бе одобрен с 620 гласа „за“, 43 гласа „против“ и 32 „въздържал се“.
Страните членки на ЕС ще разполагат с 18 месеца, за да въведат директивата в националното си законодателство, които ще започнат да текат от датата, в която тя влезе в сила, и с 3 години за разпоредбите относно добавките (8 години в случая с ментовите аромати). Тютюневите изделия, които не са съобразени с директивата, ще бъдат толерирани на пазара в продължение на 2 години, а електронните цигари - 3 години.
"Здравна поща", източник: ЕП

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД