2000 българи чакат за трансплантации

2000 българи чакат за трансплантацииПовече от 2000 българи имат нужда от трансплантация нa органи, тъкани или клетки. Това каза заместник-министърът на здравеопазването проф. Чавдар Славов и уточни, че 1024 от тях имат нужда от животоспасяваща трансплантация на орган.
Най-голям е броят на пациентите, чакащи трансплантация на бъбрек - 938. От трансплантация на сърце се нуждаят 33 пациенти, от черен дроб - 47, от бял дроб - шестима. Над 1000 чакат за трансплантация на костен мозък, а около 500 - за трансплантация на очна роговица.
Донорството би могло да се превърне в национална кауза, каза министърът на здравеопазването Таня Андреева при откриването на Националната седмица на донорството. Според нея 80 на сто от донорските ситуации през изминалата година са останали нереализирани заради отказ на близките на починалите пациенти.
В България има един донор на два милиона души население, докато в Хърватия има 34 донора на милион, допълни проф. Славов, посочвайки, че в България може да се достигне нивото пет донора на един милион души население.
Той поясни, че се предприемат редица стъпки за промяна на ситуацията с липсата на донори и че е готов стандартът за трансплантации, в който за първи път се обръща внимание на трансплантациите при деца.
Няма добра програма за идентифициране на донорите и е слаба информираността на обществото по тази тема. Това каза Марияна Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантация.
Основната цел на кампанията е да се повиши информираността на обществото по отношение на дарителството на органи и тъкани като личен избор. Кампанията е и израз на уважение към донорите, семействата им, трансплантолозите и координаторите по донорство.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД