НЗОК отблокира резерва си от 269 млн.лв.

Д-р Румяна ТодороваПреразходът в бюджета на НЗОК за болници расте. Очаквахме преразход между 60 и 80 милиона лева, сега със сигурност той е над 100 милиона лева, само за болниците, обяви д-р Румяна Тодорова, управител на НЗОК, след среща с Българския лекарски съюз. Затова НЗОК ще отблокира целия си резерв в размер на 269 милиона лева, за да покрие преразхода в бюджета на Касата. Д-р Тодорова заяви, че най-сериозният проблем е болничната помощ с онколекарствата. Бюджетът на НЗОК е 2,69 млрд. лв. По закон 10% се отделят за оперативен резерв – 269 млн. лв. Предишния път, когато бях управител на НЗОК, никой не ни позволяваше предварително да разпределяме резерва. Разпределят се парите минус 269 млн. лв. за 12 месеца.
Когато се установи, че има преразходи, се взимат 269 млн. лв.
В последните години бюджетът е разпределен за 10 месеца. Тези 269 млн. лв. са оставени за последните 2 месеца. Не разбирам гимнастиката чисто математически. Оказва се, че този резерв не стига. Тези 108 млн. лв., които са по сметката на НЗОК, не можем да ги ползваме, защото това означава актуализация на бюджета, респективно актуализация на държавния бюджет. Оттук се надхвърлят допустимите 2%, наложени от Европейския съюз. Разрешат ли ни да ги ползваме, ще ни бие Европа. Сега търсим варианти, каза д-р Тодорова.
Въпреки това, тя беше категорична, че в никакъв случай няма декември да остане неплатен за болниците и подчерта, че преразходът в лекарствата в извънболничната помощ ще бъде компенсиран с икономии.
В болничната помощ разходите са доста сериозни. В рамките на бюджета над 100 млн. лв. няма да стигнат, обяви още д-р Тодорова. По думите й реалният недостиг ще стане ясен след 15 октомври.
Към 15 октомври ще разплатим и надлимитните дейности и всичко към болниците за третото тримесечие. Тогава ще видим колко пари ще останат и колко ще е реалният недостиг, посочи д-р Тодорова.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД