По нов метод лекуват чернодробен карцином в столичната "Св. Иван Рилски"

По нов метод лекуват чернодробен карцином в столичната "Св. Иван Рилски"Пациенти с първичен чернодробен карцином могат да се възползват от нов метод за лечение в столичната болница „Св. Иван Рилски“, при който се прекъсва кръвоснабдяването на тумора. Той се прилага при около 70% от болните с такъв вид рак в Италия, а от 4 години и в нашата болница, съобщи д-р Станимир Сираков от екипа на лечебното заведение.
При новия метод медиците проникват до съдовете, които „хранят“ тумора, и в тях се поставя шокова доза химиотерапевтик - около 100 пъти по-концентрирана, отколкото при обичайното лечение.
След това въпросните съдове се запушват. По този начин туморът страда от цитостатика и умира с времето, защото спира да се храни, кръвоснабдяването се прекъсва, обясни д-р Сираков.
Методът обаче може да се прилага само при един вид чернодробен рак - хепатоцелуларен карцином. Другите видове тумори не са толкова богато кръвоснабдени и нямат толкова добра самостоятелна съдова мрежа, за да се повлияят достатъчно от такъв тип лечение, обясни специалистът.
При тази доста злокачествена форма на чернодробен рак обаче резултатите са повече от добри - половината от пациентите постигат над 5-годишна преживяемост, при положение, че оставени без лечение живеят между 6 месеца и година. Много добре се повлияват от новия метод пациенти, които нямат шанс за хирургия - с т.нар. мултифокална форма или тумори, разположени в двете половини на черния дроб, посочи д-р Сираков. Другата алтернатива за тези пациенти е трансплантация, но листите на чакащи за присаждане на органи у нас са дълги.
В „Св. Иван Рилски“ отчитат 11 пациенти, които живеят вече 4 години след манипулацията и до момента нямат нови лезии. Затова медиците вярват, че новият метод би трябвало да се прилага при повече пациенти. Само за миналата седмица 7 души са преминали това лечение в столичната болница.
Засега това го правим само тук и само ние. Надявам се да може да се разрасне и да се прави на повече места, коментира д-р Станимир Сираков. И уточни, че лечението се поема от здравната каса, а пациентът доплаща само за закупуването на цитостатика на стойност 70-80 лв.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД