МЗ иска ясни критерии за подписване на договори на болници с НЗОК

МЗ иска ясни критерии за подписване на договори на болници с НЗОКЗдравната стратегия на Министерството на здравеопазването, вече е минала на обществено обсъждане и е била представена пред СЗО и ЕК, обяви днес министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева по Нова телевизия. Тя отбеляза, че стратегията се прави, за да се изясни накъде да се върви при реформите в сектора и за да се получат пари от ЕС за сектора.
От думите на д-р Андреева стана ясно, че една от стъпките към промяна на сегашното положение, което бе определено от нея като вакуум, е създаването на ясни критерии кои лечебни заведения ще работят с НЗОК. От следващата година ще бъдат повишени заплатите на част от работещите в здравеопазването. С 10% ще бъде увеличено възнаграждението на служителите на Спешна помощ и кръвните центрове, а с 20% - на работещите в психиатричните лечебни заведения. Министър Андреева съобщи и, че от следващата година МЗ ще започне разработването на електронно здравеопазване. Тя напомни, че в други държави този процес е отнел между 10 и 15 години, затова изрази надежда, че следващите здравни министри няма да зачеркнат направеното през този мандат.
Д-р Андреева отново напомни, че за четири години три пъти са нараснали задълженията на болниците. В момента болниците са в крайно тежко състояние. Вчера се срещнах с Надзорния съвет на НЗОК и се обединихме около тезата, че трябва да има ясно разписани критерии за подписване на договори с НЗОК. В момента работим върху оздравителни планове за най-задлъжнелите болници, заяви тя. Министърката добави, че болниците, които ще сключват договор с касата трябва да имат кадрови потенциал и апаратура, да не са просто сгради.
Д-р Андреева потвърди, че в момента хората без платени здравни осигуровки са близо 2 млн., като около 250 000 имат възможност да плащат, но не го правят. Тя определи като екзотично предложението на бившия министър на здравеопазването Десислава Атанасова неплащането на осигуровки да се криминализира. Тя напомни, че събирането на здравните вноски не е в компетенцията на МЗ, а на НАП.
Министърката заяви, че в агенцията по приходите е имало бездействие през последните години по отношение на събираемостта. Според нея това, което МЗ може да направи за повишаването на броя на хората, които си плащат, е да върне доверието им в лечебните заведения.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД