Печените семки от диня са по-полезни от самия плод

Печените семки от диня са по-полезни от самия плод Когато се говори за здравословните ползи от динята, рядко се споменава за нейните семена. Макар и не толкова атрактивни колкото свежата, сладка и сочна месеста част на плода, добре изпечените семки са здравословна и диетична храна.
Сред най-полезните им свойства е, че са с висока конценрация на белтъци - една чаша изсушени и изпечени семена, около 120 г, съдържа 30 грама протеин, което представлява около 61% от ориентировъчния дневен прием. Белтъците в тях са изградени от няколко различни аминокиселини, но с най-голяма концентрация е аргининът.
Макар човешкото тяло да е способно да синтезира достатъчно за нуждите си количество аргинин, има определени моменти, свързани с топлинно изтощение, дехидратация и прием на антибиотици, при които засиления прием на аргинин е благотворен. Аргининът благоприятсва и нормалното кръвно налягане, което е от полза за контрола и превенцията на хипертония и сърдечносъдови заболявания. Триптофан, лизин и глутаминова киселина са сред останалите важни аминокиселини в семената.
Динените семена са богати и на витамини - предимно витамин В. Тази група витамини притежава редица ползи за здравето, но количестото, което могат да дадат семената, може да способства най-вече доброто храносмилане и адекватното извличане на енергия от погълнатите храни. От В-семейството най-голяма концентрация има ниацинът – около 4 г за една чаша, което е 20% от ОДП. С по-ниски концентрации от същото семейство са налични фалиат, рибофлавин, витамин В6 и В5.
Минералното съдържание на семките също е завидно добро. Магнезият в една чаша печени семки е около 550 мг или 139% от ОДП, при това от източник, който поне през лятото и есента е достъпен и за предпочитане пред витаминовите и хранителни добавки с магнезий. Този минерал е важен за регулацията на кръвното налягане и метаболизма на въглехидратите, като влияе пряко и благотворно на кръвната захар. Освен магнезий, в семената се съдържат още фосфор, желязо, мед, манган и цинк.
Изпичането на семките е лесно: след като бъдат отделени от плодната тъкан, те се измиват обилно със студена вода и се оставят да изсъхнат. Важно е да са добре изсушени. След това се изсипват в тиган или тенджера и се пекат на силен огън около 5-7 минути, докаго не покафенеят. След това, върху тях се изсипва предварително приготвен разтвор: една чаена лъжица сол на четвърт чаша вода (обемът разтвор зависи от количеството семки). След прибавянето на разтвора е важно да се разбърква често, тъй като семките на дъното могат да загорят, придавайки лош аромат на останалите. Пекат се до пълното изпаряване на разтвора, след което се оставят да изстинат, преди да са готови за сервиране.
В Китай и някои страни на Африка печените динени семки се радват на същата популярност като слънчогледовите у нас. От тях се добива и масло, използвано за готвене, както и брашно за печене.
Суровото им поглъщане не е опасно за здравето, както гласи популярната заблуда, но и не носи значителни здравословни ползи, понеже обвивката им ги прави изключително трудни за храносмилане.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД