Прекаляването с водата през лятото също е опасно

Прекаляването с водата през лятото също е опасноВсеизвестен факт е, че за добро здраве през лятото трябва да се приемат повече течности и най-вече вода. Два литра на ден е препоръчителната доза за възрастни хора, като количеството може да варира според индивидуалните нужди. Може ли обаче да се „предозираме” с вода?
За изненада на мнозина съществува терминът „водна интоксикация”. При приемане на твърде големи количества вода за кратки периоди от време, се нарушава нормалният електролитен баланс на организма.
Това се причинява от твърде силното разреждане на натрия в кръвта и неговата по-бърза загуба чрез пот и урина.
Водната интоксикация, бързо води до състоянието „хипонатремия” или дефицит на натрий и е често срещана, особено при хора, които извършват промени в начина си на живот или са започнали да спортуват наскоро. Изследване на Журнала по медицина на Нова Англия от 2005 г. посочва впечатляващите 13% от всички тичащи в летния маратон от същата година, които развили хипонатремия, вседствие приема на твърде много вода след тичане.
Макар рядко да е опасно състояние, то може да доведе до гадене, повръщане, загуба на апетит, раздразнителност, загуба на ориентация, мускулна слабост, крампи, припадъци и епизоди на сърдечносъдови нарушения като аритмия, които изискват лекарска помощ.
Белезите, по които може да се разпознае хипонатремия, са ясно видими: тъканите под очите и около глезените са видимо подути, и леко болезнени на допир. Това се причинява от задържането на вода в тях, отново – породено от електролитния дисбаланс.
Твърде силната водна интоксикация крие и опасност за живота, понеже сходно подуване може да настъпи и в мозъчната тъкан, където да предизвика рязко покачване на вътречерепното налягане. Това може да доведе до притискането на важни мозъчни центрове и да се стигне не само до припадък, но дори до кома или фатален изход.
При наличието на подобни симптоми, най-често срещани у хора, които наскоро са подлагани на умерена до тежка физическа активност, препили с вода, трябва да се потърси лекарска помощ. Лекарите могат да приложат няколко типа лекарствени продукти, в зависимост от кръвния обем на пациента.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД