Министър Таня Андреева: Няма политическо решение за вдигане на здравните вноски

Министър Таня Андреева: Няма политическо решение за вдигане на здравните вноскиНяма политическо решение за повишаване на здравната вноска, каза здравният министър на 21 август сутринта Таня Андреева пред Нова телевизия. Според нея това предложение се появило като вариант по време на общественото обсъждане на проекта за Здравна стратегия в светлината на недостига на средства в здравеопазването, но засега покачване на вноските не стои на дневен ред.
Задлъжняването на болниците се дължи до голяма степен на недостатъчно финансиране на дейността им. Трябва да се търси начин това да се преодолее, коментира още Андреева.
Една от възможностите е по-малко лечебни заведения да сключват договор със Здравната каса. Навсякъде по света се откриват болници, но не всички работят със Здравната каса. При нас се закриваха болници там, където не трябваше, и се откриваха на места, където вече има твърде много лечебни заведения, смята министърката.
Според Андреева в България трябва да има повече от една здравноосигурителна каса. Така хората сами ще избират кой да се грижи за тяхното здраве и изразходването на финансовия ресурс ще бъде по-прозрачно. За да стартира втора Здравна каса обаче е необходим финансов ресурс, посочи Андреева.
Експертна група ще работи за промяната в спешната помощ, която ще се усети следващата година, обеща още тя.  Не е въпрос само на ресурс, а и на организация. Толкова дълго нищо не се е правило, че не очаквайте за шест месеца да се случи всичко, заяви Таня Андреева.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД