12-годишният Олег излезе от кома

12-годишният Олег излезе от кома12-годишният Олег, който на 14 август бе затрупан на плажа в ММЦ-Приморско, излезе от кома. Вече няма пряка опасност за живота му, съобщи БГНЕС по информация от МБАЛ–Бургас.
Самостоятелното дишане на момчето е възстановено от събота, 17 август. Детето е дошло в съзнание в неделя, 18 август. Мозъчният оток е изчезнал и Олег движи ръцете и краката си, което според лекарите означава, че няма неврологични проблеми.
Все още не е отминал рискът от развитие на пневмония, защото детето е погълнало пясък и дишането му е било увредено. Лекарите от бургаската болница предполагат, че е възможно от инцидента да останат психо-емоционални травми. Със съдействието на Руското консулство в Бургас се търси възможност момчето да разговаря с психолог.
Както "Здравна поща" и NBP.bg информираха ден след инцидента, старозагорският лекар д-р Ангел Будаков оказа първа помощ на 12-годишния Олег на плажа в Приморско. Д-р Будаков, който е дежурен реаниматор в курортния комплекс и анестезиолог от “Комплексен онкологичен център”-Стара Загора, уточни, че медицинският екип реагира бързо на подадения сигнал  и стига на мястото до 2-3 минути.
След като детето е извадено от пясъчното менгеме, д-р Будаков го аспирира, възстановява дишането и кръвообращението. След това Олег е откаран в МБАЛ-Бургас.
Надявам се всичко да е наред, пожела при нашия разговор д-р Будаков. Свърших си работата като лекар, това го правим при всеки инцидент. Едва след това идват емоционалните нюанси, сподели още за професионалната си и бърза реакция старозагорският анестезиолог.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД