Старозагорски лекар оказа първа помощ на затрупания в пясъка 12-годишен Олег

Старозагорски лекар оказа първа помощ на затрупания в пясъка 12-годишен ОлегНа 14 август към 17.40 ч. получихме сигнал за инцидент. Намирах се на 800 м от мястото на плажа на ММЦ-Приморско, където бе затрупан с пясък 12-годишният Олег. Реагирахме бързо и отидохме до 2-3 минути. Това съобщи специално за "Здравна поща" и NBP.bg д-р Ангел Будаков, дежурен реаниматор в ММЦ и анестезиолог от “Комплексен онкологичен център”-Стара Загора, който е на 10-дневно дежурство в курортния комплекс.
Когато екипът пристига на място, става ясно, че 12-годишното русначе е заровено в пясъка на дълбочина от 1.5 м.
Минаха 20 минути, докато стигнем до него. Представете си маса от 2 кубика пясък, детето е било в пясъчно менгеме, трудно го извадихме, защото не става с дърпане… Веднага започнах да го аспирирам, възстанових дишането и кръвообращението и се обадихме на колегите от Бургаската окръжна болница. Избавихме го от клинична смърт, но уви, не и от мозъчна, много време детето е останало без кислород, разказа д-р Будаков.
Непрекъснато се чувам с колегите от болницата. Момчето е на апаратна вентилация, стабилно за това състояние. Нямаме положителни неща, но и няма влошаване. Следят се всички показатели, надявам се всичко да е наред. В рамките на 3 денонощия ще стане ясно как ще се развият нещата, трябва да се преодолее мозъчният оток и дано това да стане, допълва д-р Будаков.
Свърших си работата като лекар, това го правим при всеки инцидент. Едва след това идват емоционалните нюанси, сподели за професионалната си и бърза реакция д-р Ангел Будаков.
"Здравна поща", Радослава РАШЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД