Оси и стършели нападат опасно в Старозагорско

starchelОси и стършели безпощадно жилят старозагорци. Ежедневно има оплаквания, случаи на потърсили спешна помощ в ЦСМП или на място. Това лято отбелязваме пик, всеки ден има 3-4 пациента, заяви д-р Милена Василева, завеждащ Спешно отделение. Увеличени са и ухапванията от стършели, допълни тя.

Мощно нашествие на оси и стършели отчитат и от Спасителния отряд

към Областната служба за защита на населението. През ден имаме излизания, основно по селата, каза ст. инспектор Михаил Михов. През миналата година бумът бе на пчели, сега е на стършели, допълни той.По няколко излизания през ден се налага спасителите да правят най-вече по селата. Тази година особено уязвимите райони са Елхово, община Николаево, Яздач, Казанка.
В къщите по селата стършелите се спотаяват в кухини, събрани на голяма пита.

Според ст. инспектор Михов, сякаш екземплярите тази година са по-едри

Ухапването им е силно болезнено и опасно за човека. Ако ужиленият е алергичен, положението може да стане критично. Пред НБП експерти коментираха, че е възможно стършелите да са мутанти, но са необходими допълнителни проучвания.
Преди дни спасителите бяха извикани на помощ в Стара Загора. В района на мол Галерия ято пчели бе намерило убежище в две дървета, имаше ухапани хора, разказа ст. инспектор Михов.
Д-р Чавдар ПоповПреди седмица екип на ЦСМП пък бе извикан по спешност в село Горно Ботево. Възрастен човек бе нажилен докато вади мед от кошер, разказа шефът д-р Чавдар Попов.

При нас по-чести са случаите на ухапвания от оси, отколкото от пчели

категоричен бе д-р Попов.
Колежката му д-р Василева разказва за редовен пациент, когото стършелите не пропускат да “поздравят”. 49-годишният мъж вече се движел с урбазон в джоба, 1 флакон не му бил достатъчен. Наскоро пак потърсил помощ, отново след ухапване от стършел.
Най-много случаи на пострадали от стършели се наблюдават около плажове и водоеми. Нямам обяснение за увеличението на нападенията, казва д-р Василева,

но реакцията при ужилените определено е по-тежка отпреди години

Младо момче потърсило помощ, след като оса забила жило в езика му. Инсектът попаднал там заедно с поничката му за закуска.
Стършели нападат опасно в СтарозагорскоОтокът на езика е много опасен, защото може да доведе до проблем с дишането. Най-уязвими са пациентите, които са алергични. При тях, ако не се вземат бързи мерки, може да се стигне до анафилактичен шок.
Народната медицина препоръчва след ухапване веднага да се натрие мястото с чесън. Ако човек не е алергичен, ще го заболи и ще се подуе, но състоянието не е животозастрашаващо. Във всички останали случаи потърсете специализирана помощ, съветват лекарите.

"Здравна поща", Дима ТОНЕВА

Четете още ТУК
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД