Асоциация алармира за липса на лекарства за епилепсия

Асоциация алармира за липса на лекарства за епилепсияСлед като стана ясно, че скоро болните от епилепсия вече няма да могат да разчитат на препарата ривотрил, липсата на още един лекарствен продукт предизвиква основателна тревога, алармираха от пациентската организация Асоциация на родители на деца с епилепсия. Става въпрос за ампулната форма на фенобарбитал, уточни Веска Събева, председател на асоциацията. Лекарството се произвежда у нас от „Софарма” и за жалост не може да бъде заместено с друго, добави още тя.
При малки деца препоръката да се дава стрита таблетка от същия медикамент е абсолютно неприложима. Децата не могат да преглътнат, давят се и лечението им се компрометира, твърди Веска Събева.
Още един сериозен проблем имаме като родители, казвя тя. Зелените рецепти, на които се изписват тези лекарства, не са уважени в останалите страни-членки на ЕС. Това неимоверно много затруднява лечението, защото твърде често ни се налага да търсим тези продукти в други страни. В техните аптеки обаче не признават рецептите на нашите лекари, обобщи председателката на организацията. Тя припомни още, че на всички международни форуми, на които е взела участие в последно време като представител на пациентските среди, специалистите са акцентирали на един много актуален процес – абсолютната необходимост от класическите, добре познати и утвърдени медикаменти.  В професионалните лекарски среди са единодушни, че се наблюдава  ренесанс на старите терапии – те го наричат точно така. Факт е обаче, че у нас точно те стават все по-малко достъпни, обобщи Веска Събева.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД