ЕС прие закони за справяне с трансгранични здравни заплахи

ЕС прие закони за справяне с трансгранични здравни заплахиПодобряване способността на ЕС за справяне с трансгранични здравни заплахи като коронавируса, Е. коли или H1N1 е целта на прието през юли законодателство от Европарламента. Текстът въвежда система за ранно предупреждение, улеснява съвместното закупуване на ваксини от страни-членки и дава възможност за обявяване на извънредна ситуация на ниво ЕС в случай на криза.
Законодателството надгражда опита от справянето с последните кризи, като разпространението на Е-коли през 2011 г., вулканичния облак през 2010 г. и пандемията H1N1 от 2009 година.
Съществуващото европейско законодателство ще бъде подсилено, за да се подобри координацията и да се намали времето за реакция.
Депутатите въвеждат и схема, позволяваща на страните-членки да закупуват лекарства съвместно, което ще намали цената им. Гарантира се и улеснен достъп до ваксини.
Това без съмнение е най-големият успех на това решение, заяви докладчикът Жил Парньо. Решението е  добре дошло, особено за по-малките страни-членки, които просто не могат да си позволят прекомерно високите цени от последните пандемии, заяви още г-н Парньо. По време на епидемията H1N1 през 2009 г. страните-членки се конкурираха една с друга при закупуването на ваксини, които бяха в ограничени количества.
Текстът въвежда и възможността за създаване на европейска „извънредна ситуация за общественото здраве“, за да се ускори раздаването на нужните лекарства. Досегашното законодателство определяше, че ЕС първо трябва да изчака Световната здравна организация да обяви международна извънредна ситуация за всички континенти.
Тъй като последните епидемии бяха свързани с вирусни щамове от птичи или свински произход, текстът подчертава, че подготовката и планирането на реакциите трябва да се извършва паралелно по отношение на ветеринарната и човешката медицина.
В приетия текст се подчертава, че при консултации експертите трябва да обявяват всеки директен или индиректен интерес, който може да ограничи независимостта им.
„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД