В София раздават вода заради жегите

В София раздават вода заради жегитеПрез почивните дни са приети двойно повече пациенти в клиниките по вътрешни болести и кардиология на "Пирогов", съобщиха от софийската болница.
Доц. Мария Миланова, началник на Клиниката по кардиология, обяснява това с неразумно поведение в топлите дни.
Определено, в сравнение с миналата събота и неделя, ако сравняваме периода петък, събота, неделя, сега има приблизително двойно повече приети пациенти, което отчасти може да се обясни и с по-високите температури, каза тя.
Доц. Миланова припомня четирите основни правила за поведение в жегите:
Да се избягва престой на открито в най-горещите часове на деня, да се пият достатъчно количество течности, но, забележете, става въпрос за вода, чай, айрян.
Да се избягва употребата на алкохол и газирани безалкохолни напитки. Хубаво е и храната да бъде по-лека, в жегите предимно плодове, зеленчуци, които всъщност и допълнително ни носят течности",
Хубаво е да се носят светли дрехи, да има шапка.
Трябва да се акцентира със специален режим при пациентите със сърдечно-съдови заболявания, които приемат различни медикаменти. При тях високите температури могат допълнително, при неправилно поведение в тези случаи, да влошат състоянието и то сериозно, категорична е доц. Миланова.
В цялата страна и днес се очаква опасно горещо време.
В по-голямата част е в сила код "жълто" за високи температури със стойности 35–38 градуса, а по крайбрежието на морето духа бризов вятър и температурите ще са 31–33 градуса.
За областите Видин, Враца, Монтана и Плевен е в сила по-високата степен на опасност – код "оранжево", с максимални температури в по-голямата част от областта 38-39 градуса, но в изолирани места в тези области ще има температури и до 40 градуса.
Столична община организира раздаването на минерална вода на нуждаещите се поради прогнозата за слънчево и горещо време, съобщиха от пресцентъра на общината.
От 14.30 часа ще бъде раздавана минерална вода на две места в София. Това е площадът пред църквата "Света Неделя" и НДК (пилоните).
Водата е предоставена безвъзмездно и ще бъде раздавана до изчерпване на количеството.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД